HPK-Juniorit mukana #einuuskalle kampanjassa
5.9.2018 11:02 Uutiset / Pääsivusto

HPK-Juniorijääkiekko tukee päihteettömyyttä sekä kannustaa nuoria terveisiin elämäntapoihin

HPK-Juniorijääkiekon urheilutoiminnan linjauksessa on nostettu tärkeiksi asioiksi elämänhallintataidot sekä terveet elämäntavat. Haluamme omalta osaltamme Vastata nuorten huutoon. Haastamme kaikki HPK:n toiminnassa olevat varsinkin aikuiset edistämään nuuskan käytön vastaisuutta sekä omalla esimerkillään edistämään päihteetöntä elämäntapaa.

Hämeenlinnassa käynnistyi 3.9.2018 kouluterveydenhuollon, yläkoulun oppilaiden, opettajien ja rehtoreiden, A-klinikan, poliisin, Kanta-Hämeen Hengitys ry:n, muutaman urheiluseuran ja nuorisotyön yhdessä suunnittelema kampanja #einuuskalle. Kohderyhmänä ovat 5.-9.-luokkalaiset nuoret. Nyt tehdään kaikille selväksi, että nuuskaaminen ei kannata. Pistetään yhdessä pahiksille hanttiin!

Kahdeksan syytä olla kokeilematta nuuskaa

1. Koukkuun jäit!

Nikotiini on aine, jonka vuoksi nuuskaan jäädään koukkuun. Kun nikotiinimäärä kehossa nuuskapussin poiston jälkeen laskee, alkaa tutina ja huono olo, joka jatkuu, kunnes ihminen kärsii vieroitusoireet loppuun. Tai sitten ei jaksa kärsiä ja survoo uuden nuuskapussin huuleen. Ikuisesti. Nuuska sisältää nikotiinia valtavasti jopa tupakkaan verrattuna ja kaikkein eniten nikotiinia sisältävä nuuska on nuorten keskuudessa tällä hetkellä suosituin. Yksi nuuskapussi muotimerkkiä sisältää nikotiinia saman verran kuin koko aski tupakkaa. Ja koukuttaa nopeasti. Auts!

2. Syöpä

Nuuskasta on tunnistettu ainakin 28 syöpävaarallista ainetta. Nuuskaajilla on suurempi riski sairastua suu-, ruokatorvi- ja mahasyöpiin kuin niillä, jotka eivät käytä mitään tupakkatuotteita. Näiden syöpien hoitona on leikkaus. Miltä mahtaa maistua elämä ilman suuta, ruokatorvea tai mahalaukkua? Hmm…

3. Suun terveys

Nuuskaajan hampaat värjäytyvät ja kuluvat helposti. Hengitys haisee, sillä suun bakteerit kiinnittyvät nuuskan aikaansaamiin suun limakalvon poimuihin. Yök. Hymyile siinä sitten… Lisäksi nuuska saa hampaat löystymään ja irtoamaan enneaikaisesti. Ja noilla legoilla kuitenkin pitäisi pystyä syömään vielä vuosikymmeniä. Vai tuleeko tekareista muotia?

4. Sydän- ja verisuonitaudit, diabetes

Nuuskan käyttö näyttää lisäävän riskiä sairastua sydämen vajaatoimintaan. Jos ei pumppu jaksa pumpata, voi monet hauskat jutut unohtaa. Runsas nuuskan käyttö lisää kakkostyypin diabeteksen, eli sen sokeritaudin, riskiä. Sitä tautia munuaiset ei kauan jaksa. Mummukoita ja papparaisia ei kakkostyypin diabetes paljon rassaa kun elämä on muutenkin jo hitaampaa, mutta haluaisitko jo nuorena viettää 3 x 5h viikossa letkujen jatkeena keinomunuaishoidossa? Kivaa ei ole sekään, että nuuskaaminen aiheuttaa ylipainoa.

5. Raskaudenaikaisen nuuskan käytön haitat

Raskaudenaikainen nuuskan käyttö lisää keskosena syntymisen riskiä. Raskaus kestää ne 9kk ihan tarkoituksella ja lyhyemmästä kohtuvierailusta voi olla pysyvää haittaa vauvalle. Mikä kamalinta, kohtukuolemat ovat yleisempiä kuin muilla. Odottajaa itseään uhkaa nuuskaamatonta useammin esimerkiksi raskausmyrkytys. Plääh. Mutta mitä väliä yläkoululaiselle? Ei ajankohtaista? Harmikseen ei nuuskasta tulevat äidit aina pääsekään irti kun aika vauvalle on. Aloittamatta paras.

6. Apuna urheillessa?

Ja ei muuten ole. Nuuskaamalla annat tasoitusta. Moni luulee, että nuuska auttaa keskittymään tai rentoutumaan tai jopa parantaa urheilusuoritusta. Oikeasti nuuska on urheilijalle haitallista. Nikotiini supistaa verisuonia ja sitä kautta nostattaa verenpainetta ja sydämen syketasoa. Tästä syystä nuuskaa käyttävän urheilijan sykkeen vaihteluväli on kapeampi kuin kilpailijalla, joka ei käytä nuuskaa. Eli nuuskan nikotiini vaikuttaa lihasten hapensaantiin ja aineenvaihduntaan suorituskykyä alentavasti.

Jos nikotiini olisi urheilijalle hyödyksi, se luokiteltaisiin dopingaineeksi. Näin ei ole. Nikotiiniriippuvuus aiheuttaa keskittymisvaikeuksia ja unettomuutta ja kun tiedetään, että uni on yksi voimakkaimmin palautumiseen vaikuttavista tekijöistä, niin mitä järkeä urheilijoiden nuuskaamisessa on? Ei mitään.

7. Edessä loistava tulevaisuus kaltereiden takana?

Alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan nuuskaa. Sitä ei saa myydä tai ostaa. Ammattirikolliset luovat nuuskan avulla jakeluverkostoja kovempiin huumeisiin. Oikeastiko haluat mukaan tähän maailmaan ja näihin otsikoihin?

”Biitti koululaisen yläpeltissä - ei mikään vitsi vaan rikollisen rahasampoVastikään tulli paljasti laajan laittoman maahantuontiporukan, joka oli viime talven aikana tuonut Ruotsista Suomeen lähes 2 000 kiloa nuuskaa ja näin ollen yrittänyt välttää valmisteveroja noin 725 000 eurolla.”

”Liigakiekkoilija osti nuuskaa - joutuu nyt käräjille rikossyyte niskassaan: ”Virhe tuli tehtyä”

"Noin 50-vuotiaan miehen epäillään syyllistyneen usean kymmenen alle 16-vuotiaan pojan seksuaaliseen hyväksikäyttöön - sai yhteyden nuuskaa välittämällä".

”Nuuskaringin 7 miehelle erikoisen kova tuomio: Mätkyjä enemmän kuin rikos toi rahaa. Seitsemän syytettyä tuomittiin maksamaan valtiolle noin 55 000 euroa."

8. Money money money..

Alkuun saatat saada nuuskaa kavereilta ilmaiseksi, mutta et kauaa. Päivittäinen nuuskaaminen maksaa. Paljon. Voisiko rahalla olla muuta käyttöä? Uudet kengät? Uusi puhelin? Kavereiden kanssa festareille? Sinä päätät.

#einuuskalle #mitävastaat #sinäpäätät

Lisätietoa kampanjasta http://www.hameenlinna.fi/einuuskalle/   
Lisää uutisia
HPK-Juniorijääkiekko ry
«  Heinäkuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Kategoriat