Tapaturman sattuessa

Linnan Urheiluklinikka

YLEISTÄ

Linnan Klinikalla toimii urheiluklinikka, joka tuottaa terveyspalveluja huippu-urheilijoista aivan tavallisiin kuntoilijoihin. Klinikalla ohjataan tutkimusten ja testausten avulla harrastajia, urheilijoita ja valmentajia niin, että he pystyvät saamaan harjoituksista maksimihyödyn irti.

Urheiluklinikan vastaavana lääkärinä toimii yleislääkäri, fysioterapeutti Olli Koivurinne.

Meillä on tukenamme koko Linnan Klinikan, Linnan sairaalan ja Linnan Röntgenin henkilöstö.

Klinikan lääkäreinä ovat lisäksi yleislääketieteen erikoislääkäri Pertti Arola, työterveyshuollon erikoislääkäri Sanna Eloranta sekä ortopedit, traumatologian erikoislääkärit Petri Salonen, Toni Karppinen ja Iiro Ranne. Ortopedit työskentelevät myös Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

Fysioterapeutteina ovat OMT-fysioterapeutit Ilari Hakamäki, Mauno Lahtinen ja Marianne Salonen sekä fysioterapeutti Riitta Kärkkäinen ja työfysioterapeutti Riitta Korvakangas. Psyykkisen valmennuksen asiantuntijana toimii psykologi Joni Puikkonen, joka on valmentanut huippu-urheilijoita. Lisäksi tiimiin kuuluu ravintovalmentaja.

Kaikki voivat testauttaa kuntonsa

Urheiluklinikalle voi tulla kuntotestiin ihan kuka vain, joka haluaa tietää tämänhetkisen kuntonsa. Palaute annetaan aina kirjallisena, ja siinä neuvotaan, minkälaista liikuntaa kannattaa harrastaa ja miten paljon. Testattavan omat mieltymykset otetaan ohjeissa huomioon.

Lääkärin ja fysioterapeutin tutkimuksessa selvitetään harrastajan henkilökohtaiset ominaisuudet, kuten yliliikkuvat nivelet, ja neuvotaan oikeat oheisharjoitukset. Näin vältytään liikuntaan liittyviltä ongelmilta ja harrastuksesta tulee positiivinen kokemus. Mikäli ei ole aiempaa testaustaustaa, on syytä tehdä perusterveystarkastus. Jos kyseessä on kestävyyslaji, testataan hapenottokyky sekä eniten kuormittuvien nivelten ja lihasten kunto.

Kuntotestien avulla liikunnan aloittaminen ja harjoittaminen saadaan terveelliseksi, turvalliseksi ja sopivaksi jokaiselle.

Jo aiemminkin Linnan Klinikalla on tehty kuntotestejä työterveyshuollon puolella.

Liikunnan terveyshyödyt ovat kiistattomia, ja liikkumattomuus aiheuttaa terveydellisiä ongelmia. Mittauksilla voidaan luoda yksilölliset tavoitteet ja saada niiden myötä positiivia kokemuksia liikunnasta. Klinikan ammattilaisilla on myös patofysiologian tuntemusta, joten vamma tai sairaus otetaan huomioon liikuntasuunnitelmissa ja testauksessa.

Uutuutena Linnan Klinikalla aletaan tehdä niin sanottuja ikäkuntotestejä. Ne liittyvät vakuutusyhtiöiden tarjoamaan palveluun ja ne tehdään aina asiakkaan omasta halusta. Testattava saattaa haluta tiedon esimerkiksi jostakin omasta terveydellisestä seikasta, mikä liittyy vakuutuksen saamiseen. Testauksen lisäarvona asiakas saa kuntoilusuositukset itselleen.

Pääkaupunkiseudulla testaukset vakuutusta varten ovat jo yleisiä, nyt ne tulevat myös Hämeenlinnaan.

Terveystarkastuksia urheilijoille

Urheilijoille tehdään perusteellisia terveystarkastuksia esimerkiksi silloin, kun nämä tekevät sopimuksia seurojen kanssa tai ovat lähdössä pelaamaan maajoukkueeseen. Muun muassa HPK:n nuoret pelaajat käyvät tarkastuksessa ennen liittymistään nuorten maajoukkueeseen.

Eri lajeilla on omat tutkimusvaatimukset ja usein myös omat esitäytetyt lomakkeet. Tarkastuksessa katsotaan samalla myös lääkitykset ja niihin liittyen doping-sääntöihin kuuluvat asiat.

Urheiluklinikalla on jo sopimus mm. HPK-juniorijääkiekon kanssa, ja uusia yhteistyösopimuksia solmitaan urheiluseurojen kanssa. HPK:n kanssa on sovittu muun muassa, että yli 12-vuotiaat pääsevät vapaaehtoiseen terveystarkastukseen. Lisäksi junioreille tehdään erilaisia kuntotestejä.

Lasten ja nuorten kehitysaste saattaa vaihdella paljonkin iästä riippumatta. Kasvu ja kehon muutokset on huomioitava nuoren urheilijan kuormittamisessa. Urheiluklinikalla voidaan varmistaa kehityksen vaihe ja mahdolliset häiriöt sekä löytää rasitukseen liittyvät riskitekijät.

Yhteistyö urheiluakatemian kanssa

Urheiluklinikka tulee tekemään yhteistyötä myös Hämeenlinnassa aloittavan urheiluakatemian kanssa. Lyseon lukion urheilulinjan lisäksi akatemia laajenee ammatillisiin oppilaitoksiin ja toivomuksena on, että jatkossa myös yläasteelle. Vastaavaa toimintaa on noin kymmenessä maamme lukiossa.

Urheiluklinikalla opiskelijoille tehdään terveystarkastus, joka vastaa kuntoilijan alkutarkastusta.

- Olemme urheiluakatemian tukipalvelu. Oppilaiden joukossa on eri urheilulajien edustajia, ja lajit tekevät omia testauksiaan, mutta me pystymme tarvittaessa tekemään hielle kuntotestejä.

Vammat hoidetaan nopeasti

Jos urheilijalle tai kuntoilijalle syntyy jokin vamma, Koivurinne tai tarvittaessa joku muu lääkäri kartoittaa heti vamman laadun, ja tarkempiin tutkimuksiin loukkaantunut pääsee viimeistään seuraavana päivänä. Vamman laadusta riippuen potilas ohjataan sopivaan jatkohoitoon.

- Työtä riittää, sillä urheilussa ja varsinkin kontaktilajeissa tulee vammoja koko ajan. Itse pystyn antamaan akuuttiavun, ja kun hoitoon pääsee heti, vamman parantuminen nopeutuu. Kuntoutusprosessin aikana saan palautteet paranemisen etenemisestä, ja niiden perusteella potilaalle annetaan ohjeet, mitä harjoitteita voi missäkin vaiheessa tehdä, Koivurinne selvittää.


   
Lisää uutisia
HPK-Juniorijääkiekko ry
«  Joulukuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Kategoriat